Leg giver styrke og selvværd
På Jump4Fun i Dybbøl leger de bevægelse ind i en gruppe idrætsuvante børn, så de genvinder troen på egne evner i et fællesskab af ligesindede.
Man kan se det i deres øjne: De kan ikke gå forbi et vejskilt uden at svinge sig i det, spring over eller gå krabbegang under. Sådan er nogle børn. Men for andre sidder bevægelsesiveren knap så løst. Manglende tro på egne evner, dårlige oplevelser med konkurrence, overvægt eller mobning kan være årsagen.
I Dybbøl IUF har de lavet et hold for børn, som ikke kan se sig selv på de traditionelle hold i idrætsforeningen. Holdet hedder Jump4Fun og var i starten et hold for tidligere julemærkebørn. I dag er det en blandet flok.
Vi prøver at rykke lidt ved børnenes grænser, så de oplever, at de kan mere end de tror. Det giver selvværd
Anne Maria Klaris, instruktør på Jump4Fun i Dybbøl IUF
"Vi tror på, at hvis du aldrig har flyttet dig udenfor din comfort zone, så bliver voksenlivet sværere," siger instruktør Anne Marie Klaris.
Hun er formand i gymnastikforeningen og en ud af tre instruktører på holdet, som denne sæson består af ni drenge. Nogle år har der været gengangere, fordi børnene finder et fællesskab, som de kan spejle sig i. Selvom holdet knytter sig til gymnastikafdelingen, så er aktiviteterne snarere en blanding af alle idrætter og lege.
"Hvis noget minder om en armbøjning, så har de givet op på forhånd og vi hører også den med, at det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg ikke. Men ligesom at dén følelse kan smitte, så kan det også smitte, hvis én godt kan," siger Anne Marie Klaris.
Der bliver flettet motorik og krop ind i træningen, men altid gennem leg. Tarzanbane, gåture i skoven og faldskærmsleg er blandt favoritterne. Og så er der aktivitetslørdage en gang om måneden i springcenter eller med madlavning for hele familien.
Et trygt rum
I Sønderborg kommune er de glade for samarbejdet omkring Jump4Fun. Tilbuddet er fleksibelt og imødekommende overfor en gruppe børn og unge, som har svært ved at indgå i traditionelle idrætsaktiviteter, siger sundhedschef Michael Skriver Hansen:
"Samarbejdet med de frivillige i foreningen er unikt, fordi de har en særlig føling med netop de her børn. Foreningen evner at skabe et rum for børnene med aktiviteter og rammer, som de kan magte. De kan afmystificere og tale ind i nogle fordomme, som børnene har om, hvordan det er at gå til idræt."
Mange af drengene på holdet holder af computerspil og stillesiddende leg. Og det er kun positivt, at de kan fordybe sig i en hobby. Men der er mange fordele ved at få aktivitet ind i hverdagen:
"Der er dokumentation for, at fysisk aktivitet gør en forskel for indlæring og for generel trivsel. Derfor er det også vigtigt, at vi viser børnene, der er mange måder, man kan være aktiv på og at det ikke behøver handle om konkurrence og præstation for at være sjovt," siger Michael Skriver Hansen.