I dag er vi én stor familie

Tingsted Gymnastikforening har arbejdet målrettet for at fremme trivslen i foreningen. Det har givet foreningen et stærkt fællesskab, fyldte hold og så mange frivillige, at de må fordele opgaverne for, at der er nok til alle.

Susanne Kappel fik sin gang i Tingsted Hallen, fordi hun er mor til fire gymnastikbørn. I dag er det ikke kun børnenes træning og opvisninger, der får hende til at møde op i hallen. Nu er det lige så meget fællesskabet, foreningslivet og bestyrelsesarbejdet, der lokker hende til.

– For nogle år siden havde vi problemer med at finde frivillige nok. Sådan er det i mange foreninger. Det ansporede os til at udarbejde en vision og sætte ord på vores værdier for foreningen, og det blev begyndelsen på vores udvikling mod dér, hvor vi er nået til i dag.

Tingsted Gymnastikforenings vision fokuserer på, at foreningen altid skal være en positiv oplevelse. Uanset om man kommer i berøring med foreningen som deltager, forælder, frivillig, tilskuer til en opvisning eller på anden vis, så er ambitionen den samme.

– Jeg bliver glad, hver gang jeg er her, og jeg kan se, at vi er mange, der har det sådan, fortæller Susanne Kappel, som derfor også mener, at foreningen er lykkes med den ambition.

I dag har Tingsted Gymnastikforening ventelister til de fleste hold, og de har så mange frivillige, at de har indført en regel om, at man kun må være hjælper på ét hold, for at have opgaver nok til alle dem, der gerne vil hjælpe. Og Susanne Kappel kan mærke, at foreningens gode stemning strækker sig ud over hallen. På skolerne, i supermarkedet og andre steder, hvor man mødes i landsbyen, bliver der talt med interesse og stolthed om Tingsted Gymnastikforening.

Alle skal gå gladere hjem, end da de kom!

– Det styrker processen og dialogen, når der kommer nogle udefra. Det har hjulpet os med at få talt om nogle af de ting, der er vigtige for vores forening, og det har styrket den fælles forståelse for arbejdet, siger Susanne Kappel. Derudover kan hun se, at samarbejdet med DGI har ført til konkrete forandringer.

– Vi er blevet bedre til at lave fællesskabslege på holdene. Vi tænker over, hvordan vi taler. Og vi er blevet mere opmærksomme på at tage godt imod nye deltagere. Alle i bestyrelsen fungerer som kontaktpersoner for holdene, så både forældre, instruktører og andre altid ved, hvem de skal tage fat i, hvis der er brug for at tale om noget. For det meste er én af os fra bestyrelsen til stede i hallen, når der er træning, så vi hjælper med, at alle bliver mødt med et smil, øjenkontakt og et ”hej”. Når der er 50 deltagere på et hold, kan det være svært at huske alle navnene, men det betyder meget, at børnene føler, at de bliver set hver gang.

Udover de mange små ting i hverdagen, har Tingsted Gymnastikforening også arbejdet med at skabe nogle fælles oplevelser på tværs af foreningen.

– De seneste par år har vi haft en lille dans, som alle holdene har øvet til vores opvisning. Når den kommer på programmet, er vi alle på gulvet samtidig på tværs af alder og hold. Forældre, søskende og andre, som har lært dansen, er også velkomne på gulvet. Det giver en helt fantastisk følelse af stolthed og sammenhold med så mange glade mennesker, der danser den samme dans. Det føles som at være en del af én stor familie. Det er en af de ting, som får mig til at mærke, at vi er mere end ”bare en gymnastikforening”.

Resultaterne er det hele værd
Tingsted Gymnastikforening har brugt DGI til at udvikle foreningen, og det er især de to workshops ’Den Gode velkomst’ og ’Forstør og Forstærk Fællesskabet’ som har været med til at udvikle foreningen. Begge workshops er en del af DGI’s indsats med ABC for mental sundhed. Der er gået ca. fem år, siden bestyrelsen besluttede sig for at arbejde målrettet med udgangspunkt i en overordnet vision. Susanne Kappel beskriver processen som ”spændende”, ”sjov” og ”tidskrævende”:

– Det er ikke, fordi de enkelte tiltag har været svære at arbejde med, men det kræver en vedholdende indsats at skabe en fælles kultur. Til gengæld giver det også meget. Både til os, der er involveret i arbejdet, og til alle dem, der kommer i foreningen. Det er helt sikkert indsatsen værd, siger Susanne Kappel, som ikke lægger skjul på, at hun personligt finder det meget meningsfuldt, når hun ser de glade børn og foreningens resultater.

Topbillede: NerupsProduction