En super velkomst til Laila
Nervøsiteten blev hurtigt afløst af store smil, da Laila Atke mødte op første gang i Næsby IF Tennis. De fik hende nemlig til at føle sig godt tilpas, og hun fik lyst til at blive en del af fællesskabet.
Vi ynder at sige, at vores foreningsliv er for alle. Men der kan være lang vej ind, når man står udenfor.
I Næsby IF Tennis gør de derfor meget ud af at tage godt i mod nye. Én af dem, som har oplevet den varme velkomst, er Laila Atke. Hun bor i dag i Odense, men kommer oprindeligt fra Aserbajdsjan.
"Jeg kunne bare mærke, at der er en god energi i klubben. Der er et drive, som smitter og folk er så positive," siger Laila Atke.
Det var oprindeligt hendes søn, den 8-årige Michael, der skulle spille i klubben. Men hun skulle ikke opfordres mange gange til at deltage, før hun selv indtog de røde grusbaner. Og sådan er mange startet i foreningen: Eksisterende spillere og trænere, der gerne deler ud af fællesskabet og som egentlig bare gerne vil se endnu flere glædes over oplevelserne med de plyssede, gule bolde
De dage, jeg ikke har så meget energi til at træne, møder jeg op og så kommer jeg hjem helt frisk og med mere energi
Laila Atke, ny spiller i Næsby IF Tennis
I skal da med!
Et af vendepunkterne for Laila Atke og Michael var, da de blev inviteret med til opstartsfesten i starten af sæsonen. De oplevede en oprigtig interesse fra foreningens side i, at de nye spillere fik set, hvor sjovt de har det i klubben.
"Til de sociale arrangementer, sætter de os sammen på kryds og tværs. Vi får både fysisk og social kontakt gennem lege og spisning, det er meget forfriskende. Der er meget energi i foreningen og vigtigst, så bliver der lagt vægt på det sociale," siger Laila Atke.
En anden, som også er ny i klubben denne sæson, er Morad Kamand. Han fandt nemt nummeret på en kontaktperson i foreningen, som kunne besvare hans spørgsmål, og som opfordrede hans søn til at møde op til træning. Men efter de første træninger på sidelinjen, fik han også lyst til at spille.
"Det er meget motiverende, at de lægger vægt på, at tennis er en familiesport. Det gjorde det let for mig og min søn at komme. De har været så gode til at tage imod os, og det er tydeligt, de lægger vægt på, at det er en social forening," siger Morad Kamand.
Åben din forening!
Vi har samlet en værktøjskasse med de bedste tip til gode velkomster i foreningslivet. Så hop over og se, hvordan I kan gøre det nemt at være ny hos jer!
Nye venner
De to familier er blot to af mange, som er startet i den odenseanske klub og blevet hængende. Klubben gør nemlig en dyd ud af at tage godt imod nye – lige meget om de kommer fra Esbjerg eller Estland, som hjælpetræner Bente Overgaard Larsen siger det:
»Jeg synes, det er så vigtigt, at vi åbner os overfor de nye, som vil være en del af vores fællesskaber. Om det så er på arbejdspladsen, i skolen eller tennisklubben, så skal vi udvise interesse for den nye. Det er medmenneskeligt, at vi tager os af dem, som er nye.«
Bente Overgaard Larsen sidder både med i tennisudvalget, er hjælpetræner og kvindetennisansvarlig – og så var det hende, der meldte Næsby IF Tennis som Velkomstforening. Hun mener, foreningsidræt har noget særligt at tilbyde nye danskere: Nemlig kombinationen af gode sportslige oplevelser og nye venner.
Et moderne fællesskab
Hen over sommeren oprettede klubben en liste over spillere, som gerne ville kontaktes, hvis nogen manglede en makker. De har også godt gang i en facebookside, hvor billeder fra træning, sociale arrangementer og rejser samler medlemmer. Særligt de mange sociale arrangementer har en betydning for nye spilleres mulighed for at få nye bekendtskaber, siger Laila Atke:
»Jeg synes, det er dejligt at møde de andre spillere og hygge med vores børn og snakke om andet end tennis. Og når man kender nogen, er det nemmere at komme til træning,« siger hun
Hun og sønnen deltog med stor glæde i Næsby IF Tennis' ”3-generationer fest” i sommers.
»Vi har spillere over 70 og spillere på 5 år. Og så ynder vi jo at sige, at tennis er en familieidræt, så det var sjovt at se, hvordan bedsteforældre, børn og forældre hyggede sig med hinanden. Vi har valgt at have træning for både børn og voksne samme dag, så det er lettere for familierne at deltage, og fordi det åbner vores klub for nogen, som ellers ikke ville komme,« siger Bente Overgaard Larsen.
DK skraber bunden
En international rapport giver danskerne sidstepladsen over lande, der er gode til at tage imod nye i vores fællesskaber. Vi er placeret som nr. 65 ud af 65 målt på parametrene feeling welcome, friendliness og finding friends.
Kilde: InterNations, expats