Kom med til Børnebasket i Horsens

Til Børnebasket i Horsens er der plads til alle børn mellem 6 og 12 år – både de ambitiøse, de legesyge og dem, der har svært ved at sidde stille i skolen. Fokus på fællesskab, trivsel og leg kan noget ganske særligt, når børn skal opleve glæden ved at bevæge sig og bruge kroppen.

På hjemmesiden for Børnebasket Horsens bliver alle budt velkommen med information om foreningen, en invitation til at deltage i en prøvetræning og en kontaktformular. Foreningens formål er at få flere til at spille basket, og derfor vægter de, at der skal være plads til alle børn – uanset om de kender reglerne, er vant til at dyrke sport, og uanset om de kommer for sjov eller for at vinde.

For at gøre basket så tilgængelig som mulig har foreningen gjort meget ud af at bringe basket ud til de forskellige skoler, så der er træning mange steder i Horsens. Det betyder blandt andet, at piger og drenge træner sammen, og at man bliver delt op efter interesser frem for alder. Det skaber et frirum og en plads til leg og fællesskab, som mange børn mangler.

– I idrætsforeningerne har vi mulighed for at tilbyde børnene noget særligt, fordi vi samles om en interesse, fortæller Anders Katholm, der er træner, formand for bestyrelsen og en af initiativtagerne til oprettelsen af foreningen. Han betragter selv basket, ”som et spil, der bringer mennesker sammen”.

 – Jeg har selv oplevet, hvor mange glæder et idrætsliv kan give. Det vil vi gerne give videre til børnene. I vores forening har vi især lagt vægt på glæden og legen. For os handler det om, at det skal være sjovt at fa børn i bevægelse og påvirke børnene i en positiv retning, siger Anders Katholm. Til gengæld mener foreningen ikke, at talent forpligter.

– Vi har valgt, at legen og glæden er det vigtigste. Derfor er det også frivilligt, om man vil spille kamp, eller om man hellere vil lege.

En tydelig målsætning og fælles fokus skaber resultater

For at skabe den rette oplevelse i foreningen, har de valgt, at trænerne skal klædes på til at kunne rumme alle og være klar til at byde nye deltagere velkommen.

– Nogle af vores trænere er helt unge mennesker, og de har ikke nødvendigvis erfaring eller viden om, hvordan man skaber et fællesskab. Sammen med DGI har vi afholdt trænermøder med fokus på, hvordan man tager imod nye deltagere, og hvordan man kan dyrke fællesskabet til træning, fortæller Anders Katholm.

Når det bliver italesat og konkretiseret, oplever Anders Katholm, at det bliver nemt for trænerne at anvende værktøjerne i hverdagen.

– Børnene ved ikke altid selv, hvordan de skal agere. De kan være generte eller fokuserede på at komme i gang med en bold, og så glemmer de måske at byde en ny deltager velkommen. Det er vores job som trænere at være opmærksomme på at skabe rammerne og forventningerne – især når vi byder nye velkommen på holdet. Jeg siger det eksempelvis lige højt til børnene: ”Husk at tage godt i mod – han/hun har glædet sig til i dag, ligesom vi har. Husk, at vise, hvor sjovt det er at spille basket”. Det kræver ikke meget, men det skaber den opmærksomhed, børnene har brug for.

Børnebasket Horsens 2

Et godt fællesskab motiverer

Hos Børnebasket Horsens har der siden etableringen været et ønske om, at flere børn skulle opleve glæden ved bevægelse og basket. Derfor har foreningen også haft et ønske om at byde mange forskellige børn velkommen i fællesskabet.

– Vi kan blandt andet give nogle gode oplevelser til børn, der har en bogstavs-diagnose, og børn som slår sig lidt på skolen og dens krav. Det har en almen dannende effekt, som rækker ud over basket-banen. Børnene lærer noget om at være en del af et fællesskab, om at lytte og give plads til hinanden og om at have det sjovt, selvom man ikke vinder. Det kan de bruge mange andre steder i livet, siger Anders Katholm. Han mærker selv glæden og stoltheden, når han får positive tilbagemeldinger fra forældre og ser glæden i børnenes øjne.