Årets Klub har plads til alle - dem der er flyvende, og dem der lige har rejst sig fra sofaen

Hoptrup Marstrup IF MTB rummer både sofakartofler og supermotionister. På fem år er klubben vokset fra 70 til 180 medlemmer, og sidste år vandt klubben prisen som Årets Klub.

Hoptrup Marstrup IF MTB vandt titlen som Årets Klub ved Danish Bike Award 2019, og det skyldtes blandt andet en flot medlemsfremgang, hvor klubben har fået aktiveret både mænd, kvinder og børn.

Det forpligter, hvis man som Hoptrup Marstrup IF MTB kalder sig for en åben klub, en cykelklub for alle. Cykel og udstyr kan være en pebret affære at anskaffe sig som nybegynder, og derfor stiller HMIF MTB cykler til rådighed, hvis du som helt grøn vil prøve kræfter med mountainbikesporten.

Læs også: Få MTB i din forening – og få flere ben at stå på

"Det skal være nemt og gratis at prøve. Hos os behøver du ikke have udstyret selv. På den måde er første fix er gratis," siger klubformand Signe Marie Plenge med et grin, inden hun uddyber hvorfor:

"Når du først har oplevet stemningen i klubben, og du ved, at der altid er et niveau, der passer til dig, så oplever vi, at rigtig mange bliver hængende. Heldigvis."

Klub med vokseværk

Og medlemsudviklingen understreger dén pointe. HMIF MTB blev etableret som en afdeling under den flerstrengede forening Hoptrup Marstrup IF i foråret 2010. Klubben voksede stille og roligt, og da Signe Marie Plenge blev medlem i 2014, havde klubben 70 medlemmer.

Sidste år blev hun formand, og i dag tæller klubben 180 medlemmer fra seks til 75 år, og den rummer alt fra børne- og ungdomsafdelingen Funsters, hvor flere af de unge dyrker sporten på højt niveau, til et hold for mænd, der går mere op i hygge og lumre vittigheder frem for teknisk kunnen og form.

"Vi vil være en klub for alle. Det er en indstilling om, at uanset om du er flyvende til al sport, eller du lige har rejst dig fra sofaen, så har vi plads til dig. Det kan være den lidt overvægtige mand, der er svær at få ud af døren, eller kvinder, der har oplevet at blive kørt over af deres kæreste på en søndagstur, og derfor tænker 'nej, mtb er ikke noget for mig'. Dem tager vi i hånden, og det er lige fra at lære folk forskellen på for- og bagbremsen. Det er nogle gange dér, vi starter," forklarer Signe Marie Plenge.

Nemt at være frivillig

DGI Cykling nominerede sidste år HMIF MTB som en af fire kandidater til prisen som Årets Klub ved den årlige danske cykelkåring, Danish Bike Award. Her løb sønderjyderne med prisen efter en online-afstemning.

Titlen er ifølge Signe Marie Plenge kronen på værket for klubben, dens medlemmer og de mange frivillige, der har sørget for løbende at udvikle aktiviteterne og breddetilbuddene, så klubben i dag eksempelvis kan tilbyde et Mandfolk på MTB-hold og Kvinder på MTB-hold. Hemmeligheden bag det, er ifølge klubformanden meget simpel.

"Det handler rigtig meget om at gøre det nemt at være frivillig. At der ikke er lang vej fra at være almindelig medlem til at blive frivillig og eksempelvis blive instruktør for et hold," siger Signe Marie Plenge, og fremhæver klubbens Mandfolk på MTB-hold som eksempel:

Læs også: Lær af Årets Klub: 3 tips til succes

"Da vi skulle starte Mandfolk på MTB, kunne vi sagtens have spurgt nogle af vores etablerede instruktører, men de har i forvejen masser at lave, og de rammer i virkeligheden ikke målgruppen. Derfor skrev jeg en privat besked til 12 mandfolk fra klubben på én gang, og kun én af dem takkede nej til at være med. Der er meget nemmere at få folk overbevist den vej, at prikke dem lidt på skulderen personligt, frem for at skrive et åbent opslag på klubbens Facebookside," forklarer Signe Marie Plenge.

Fra passive medlemmer til aktive instruktører

Siden da har Mandfolk på MTB-holdet vokset sig til en stor succes i klubben, og til klubbens afslutningsfest sidste år udgjorde Mandfolkene godt fjerdedel af de fremmødte. Nogenlunde samme succeshistorie kan fortælles om klubbens kvindehold, der siden sommeren 2019 er vokset ud af ingenting til nu en 15-20 kvinder, der mødes til en fast ugentlig træningsaften.

Ifølge Signe Marie Plenge handler det som klub og forening om, at man skal se ud over dem, der er instruktører og meget aktive i forvejen. Find nogle medlemmer i klubben, som I kan hjælpe ved at skubbe lidt på og så lade frøene spire.

"Da vi spurgte et par af vores kvinder, om de havde lyst til at starte kvindeholdet, sagde de bare undskyldende ’vi kan ikke finde rundt i skoven, vi plejer at køre efter jer andre’. Så printede vi rutekortet ud til dem, og tegnede sporene op med grøn eller sort alt efter niveau. Vi har også printet øvelser fra DGIs Trænerguide ud, så de havde nogle nemme øvelser at give sig i kast med," siger Signe Marie Plenge for endnu en gang at understrege pointen om, at det skal være nemt at være frivillig.

De frivillige skal kunne møde op og bare vide, at de ikke skal tænke på noget. At der er styr på sagerne. Når folk prøver tingene i det små og får lov til at vokse med opgaven, så kommer det lidt af sig selv, fortæller hun.

"Vores frivillige på Mandfolk- og Kvindeholdet havde egentlig lagt op til, at de bare skulle ud at køre og have det sjovt og blive glad for MTB. Men så finder de jo ud af, at det er fedt, og så vil de pludselig gerne på instruktørkursus for at blive endnu bedre. Vi var 13 instruktører ved indgangen til 2019, men nu har vi haft yderligere ni på kursus," siger Signe Marie Plenge.