885 børn og unge fik friplads til sommerens idrætsskoler

Fripladserne blev tildelt børn af enlige forsørgere, fra socialt udsatte boligområder, med særlige behov samt ukrainske flygtninge.

Omkring 20.000 børn og unge har i år deltaget på DGI's idrætsskoler - heraf har 885 fået tildelt en friplads. Foto: Palle Peter Skov (arkiv)

Økonomi skal ikke være grunden til, at et barn ikke deltager på en idrætsskole.

Det er tankegangen bag fripladserne, som i år blandt andet er blevet tildelt børn, som forsøges af én forælder, børn fra socialt udsatte boligområder, børn med særlige behov samt ukrainske flygtninge.

DGI’s formand, Charlotte Bach Thomassen, er glad for, at DGI arbejder for at nå de familier, hvor børn og unge af økonomiske årsager ikke kommer på ferie eller deltager i aktiviteter i deres sommerferie:

”Med DGI’s fripladser giver vi mulighed for sjove aktiviteter til børn og unge, der står uden de sommeroplevelser, som hos langt de fleste børn og unge i Danmark er helt naturlige. Det er oplevelser, som man kan dele med andre børn og fortælle om i skolen, når ferien er slut. Det giver følelsen af at være ligesom andre børn, og det er vigtigt,” siger Charlotte Back Thomassen.

Fakta om DGI's idrætsskoler

  • 500 idrætsforeninger har i sommerperioden arrangeret et hav af forskellige idrætsaktiviteter for børn og unge
  • I alt har omkring 20.000 børn og unge deltaget på idrætsskolerne
  • Udover de mange helt almindelige idrætsskoler var der i år 18 målrettede fripladsidrætsskoler

Et frirum for børnene

De børn og unge, der fik en friplads, deltog enten på DGI’s almindelige idrætsskoler eller på specifikke fripladsidrætsskoler.

Således deltog 430 børn på de almindelige idrætsskoler, mens 455 børn deltog på 18 målrettede fripladsidrætsskoler med et tilpasset tilbud direkte til børn og unge, som står uden for foreningslivet og har brug for en hjælpende hånd.

Læs mere om DGI's idrætsskoler her.

I Ringkøbing-Skjern Kommune ligger SG Esport, som over tre dage i starten af august afholdt en særlig fripladsidrætsskole målrettet ukrainske børn og flygtninge.

Morten Holm, som arbejder ved DGI Vestjylland og er frivillig instruktør i SG Esport, fortæller, at selvom om idrætsskolens formål var at spille esport, så var det noget helt andet, der var vigtigst for de unge deltagere:

”Der var faktisk kun én, som gik meget op i Esport. For de andre deltagere var det i højere grad muligheden for at være sociale og møde nogle andre unge, der betød noget. Børnene har haft tre sjove dage, hvor de hyggede sig, grinede og havde det sjovt, og der var højt humør hele vejen igennem.”

Hjælp til enlige forsørgere

Ud af de 885 fripladser blev 90 uddelt igennem et samarbejde med Foreningen til støtte for mødre og børn. Det er en organisation, der giver fritidslegater og andre typer legater til enlige mødre og fædre som i særlig grad er økonomisk udfordret.

Herigennem har foreningen sendt DGI’s tilbud om fripladser ud til alle de familier, som de tidligere har hjulpet.

Efter at have fået tildelt en friplads til sit barn, skrev en mor til foreningen med en rørende tak. Hun beskriver, hvordan hun sad med ondt i maven, fordi hun som enlig mor ikke har økonomi til en idrætsskole:

”Du aner ikke, hvor meget det betyder. I maj måned startede jeg i et nyt job på 25 timer om ugen, og jeg har simpelthen så ondt i maven over, at jeg skal tage min søn i hånden, og han hver dag skal sidde i en lounge og passe sig selv i receptionen fra morgenstunden til eftermiddag, da jeg ikke har optjent ferie endnu. Jeg har som solomor ingen økonomi overhovedet til en camp, så jeres mail kommer som kaldet.”

Fond støtter DGI’s inklusionsambitioner

De 885 fripladser er delfinansieret af DGI-midler og primært finansieret af Poul Due Jensens Fond. Kim Nøhr Skibsted er fondsdirektør, og han mener, at alle børn skal have mulighed for at deltage i foreningslivet:

“I Fonden tror vi på, at alle har brug for at være del af et fællesskab, og derfor støtter vi DGI’s inklusionsambitioner. Sportscamps giver mulighed for at dyrke sin passion og få en masse fede oplevelser sammen med ligesindede børn og voksne. Man kan lære nye tricks, finpudse sin teknik, og ikke mindst bare have det rigtig sjovt. Vi synes, at alle børn skal have den mulighed, uanset hvilken social og økonomisk baggrund de kommer fra,” siger Kim Nøhr Skibsted.