Sådan får du mere bevægelse ind i dit barns institution

Over 165 børnehaver og vuggestuer har sat turbo på bevægelse i dagligdagen med en DGI-certificering. Dit barns institution kan sagtens blive den næste, der bliver endnu bedre til at give børnene sved på panden og smil på læben.

Børnehaven Bølgen i Solrød er en af de 165 institutioner, der er blevet DGI-certificeret. Vi har været på besøg for at høre, hvad det betyder for både pædagoger, forældre og ikke mindst børnene med mere bevægelse i løbet af dagen.

”Bjørnen sover, bjørnen sover, i sin lune hule.”

Når Kristian Billes to-årige datter kommer hjem fra vuggestue, bryder hun gerne ud i sang, mens hun laver bevægelser til den velkendte børnesang.

Datteren og hendes tre år ældre storebror går begge i den integrerede institutionBølgen i Solrød, som har en DGI-certificering. Det vil sige, at personalet har været på kursus hos DGI's konsulenter, som har udstyret dem med redskaber til at få mere bevægelse ind i hverdagen samt givet dem viden om børns sanser og motorik.

Børnene bruger deres krop og sanser

For Kristian Bille betyder det alverden, at hans børn helt fra små får brugt deres kroppe og sanser hver eneste dag.

”Bevægelse i Bølgen er ikke bare at gå på legepladsen eller gå en tur. Medarbejderne brænder virkelig for at bruge bevægelse i alle former, og det er mine børns held. Jeg har nogle unger, der er rigtig glade for at bruge deres kroppe, fordi de bliver motiveret til det i deres vuggestue og børnehave. Det gør mig glad at opleve,” siger Kristian Bille. Han kalder en DGI-certificering for ”et klart kvalitetsstempel”.

Nye stimulerende aktiviteter

Indtil videre har 169 børnehaver og vuggestuer sat mere bevægelse på dagsordenen med en DGI- certificering. Det betyder, at bevægelse bliver en integreret del af hverdagen med masser af nye aktiviteter, fortæller Katja Bødtger, der er projektleder i DGI for skole og institutionsområdet.

”Meget af den bevægelse, der foregår i mange børnehaver i dag, er skabt ud fra børnenes egen organisering. Børn følger ofte de samme bevægemønstre, som de plejer, og vi vil gerne have dem udfordret lidt. Derfor er der brug for, at de voksne sætter nye stimulerende aktiviteter i gang.”

Lege, tumle og bevæge sig

Katja Bødtger understreger, at der ikke bliver tale om at skabe et mini-træningscenter.

”Det handler om, at børnene får lov at lege, tumle og bevæge sig sammen med nogle kompetente voksne. Bevægelse bliver et middel til at opnå noget andet -  det kan eksempel være i forhold til sprogstimulering eller i arbejdet med de forskellige læreplanstemaer,” forklarer hun.

Tag fat i bestyrelsen

Er du selv forælder til et barn i vuggestue eller børnehave og kunne tænke dig, at institutionen får en DGI-certificering, har du flere muligheder, siger Katja Bødtger.

”Jeg vil anbefale, at man enten går til ledelsen eller bestyrelsen. Bestyrelsen er ofte en rigtig god indgang, fordi der sidder forældre, som er med til at præge personalet. Visionerne for institutionen bliver diskuteret i bestyrelsen, så den er med til at bestemme retningen,” siger Katja Bødtger, der også peger på en anden mulighed.

Kontakt dit lokale DGI-kontor. Vi kommer gerne ud og holder et møde med ledelsen eller bestyrelsen.”

DGI har et certificeringskoncept med en fast pris, men der kan være lokale forhold, der gør sig gældende, så prisen ændrer sig.

Engagerede børn og styrkede fællesskaber

En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, viser, at det gør en stor forskel, om en børnehave har en DGI-certificering.

Resultaterne fortæller blandt andet: 

  • 95 % af det pædagogiske personale vurderer, at børnene i høj eller nogen grad har en mere spændende dag.
  • 93 % mener, at dagen bliver sjovere
  • 90 % mener, at fællesskabet blandt børnene bliver styrket