Over 30.000 flere medlemmer i DGI's idrætsforeninger

De 6380 idrætsforeninger i DGI har fået 30.868 flere medlemmer, viser medlemstallene for 2017.

Især motionsidrætter som cykling og fitness går frem i antal medlemmer i 2017. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Flere dyrker fitness, cykler og går til gymnastik. Og så fortsætter badminton med at knække kurven – her er der for andet år i træk fremgang i antallet af medlemmer efter mange års tilbagegang.

Det viser DGI’s medlemstal for 2017, der offentliggøres 9. april 2018. De 6380 idrætsforeninger, der er med i DGI, har i alt 1.586.378 medlemmer – en stigning på 30.868 medlemmer i forhold til året før, svarende til 2 procent.

Over 10 år har der i idrætsforeningerne været en fremgang på 320.000 medlemmer.   

Medlemstallene viser både nu og over en 10-årig periode, at idrætsforeningerne har attraktive tilbud til danskerne

Søren Møller, formand for DGI

”Medlemstallene viser både nu og over en 10-årig periode, at idrætsforeningerne har attraktive tilbud til danskerne. Og vi kan kun glæde sig over, at flere danskere bliver aktive og oplever fællesskabet i idrætsforeningerne,” siger DGI's formand Søren Møller.

Motionisterne ligger forrest i feltet

I gymnastik, der er den største idrætsgren i DGI, er der nu 292.055 medlemmer. Det er en fremgang på 1,4 procent fra 2016 til 2017. Medlemstallene viser desuden, at der procentvis er størst fremgang i motionsidrætter som blandt andet cykling og fitness.

Men også en idrætsgren som bordtennis går frem, især blandt seniorerne. Badminton har en medlemsvækst på 1,4 procent, og det er andet år i træk, der er fremgang for ketsjersporten efter en lang årrække med tilbagegang. Håndbold har også knækket kurven og har fremgang i 2017.  

Til gengæld mister fodbold medlemmer – 5807 svarende til 2,4 procent af medlemmer har forladt fodboldbanerne.

Antallet af esports-medlemmer er i 2017 blevet registreret for første gang. Medlemstallene i DGI viser, at der er 2105 medlemmer, der mødes i foreningernes fællesskaber, og træner og dyster i Counter-Strike og andre computerspil.

I Thisted siger foreningen altid ja til nyt

En af de foreninger, der oplever fremgang, er Thisted Gymnastik og Idrætskultur. Her er antallet af medlemmer på et år steget med næsten 50 procent. TGI blev dannet i foråret 2016, da to foreninger slog sig sammen, men væksten skyldes ikke sammenlægningen, fortæller formand Kenneth Kristensen.

”Gymnastikken er vores omdrejningspunkt. Det er der vi har erfaringen, og der vi især vækster. For man vækster jo på det, man er god til. Men vi tiltrækker også nye medlemmer på nye tiltag. Vi siger aldrig nej – så hvis nogen har en god idé til et hold eller en aktivitet, så prøver vi at hjælpe det i gang. Så længe der er frivillige, som brænder for noget, så får vi det op at stå,” siger Kenneth Kristensen.

Esport og andre nye tilbud i foreningen

Foreningen spreder sig gerne ud over nye geografiske områder. For eksempel er TGI blevet inviteret til Klitmøller for at lave gymnastikhold.

Idrætsforeninger skal være mere favnende i forhold til nye aktiviteter og lytte til de frivillige. Det er dem, der har de gode idéer

Kenneth Kristensen, bestyrelsesformand i Thisted Gymnastik og Idrætskultur

”Det sagde vi ja til; hvis de har deltagere, kommer vi gerne med instruktører. På den måde har vi for eksempel også fået træklatring, esport, skate og amerikansk fodbold med i foreningen. Fordi vi aldrig siger nej og har kunnet tiltrække så mange nye medlemmer, har vi også råd til at køre nogle aktiviteter, der tager længere tid at etablere,” siger Kenneth Kristensen.

Frivillige skal arbejde med det, de brænder for

Han har flere gode råd til andre foreninger, der gerne vil have flere medlemmer. For eksempel at lave en organisationsplan, hvor man kun arbejder med det, man brænder for. Og lave en hjælperbank, hvor frivillige kan melde sig til korte, afgrænsede opgaver.

”Idrætsforeninger skal være mere favnende i forhold til nye aktiviteter og lytte til de frivillige. Det er dem, der har de gode idéer. Det gør, at de frivillige og medlemmerne kommer til. Det skal være lysten der driver værket,” fastslår Kenneth Kristensen.