DGI vil endnu tættere på foreningerne

En ny organisering af DGI skal sikre endnu bedre kvalitet i arbejdet med idrætsforeningerne både nationalt og lokalt. Omorganiseringen blev meldt ud til medarbejdere og andre 21. august.

Den nye organisering gør DGI stærkere på kerneopgaven med at styrke foreningerne og varetage foreningernes interesser, siger Jens Otto Størup, adm. direktør i DGI Foto: Vibeke Green (arkivfoto)

DGI gør klar til en gennemgribende organisationsændring, der skal sikre, at DGI kommer tættere på idrætsforeningerne og i endnu højere grad varetager foreningernes interesser, både lokalt og nationalt.

”DGI er foreningernes forening og vi tilpasser nu organisationen, så det bliver muligt at skabe endnu mere værdi for de over 6.700 idrætsforeninger, der er medlem af DGI, og for vores samarbejdspartnere, herunder kommunerne. Samtidig har vi en klar ambition om at stå stærkere som samfundsaktør på vegne af vores foreninger,” siger Jens Otto Størup.

Stærkere på kerneopgaven

I maj meldte DGI ud, at arbejdet med idrætterne skulle organiseres på en ny måde. Men den nye organisering og de medfølgende omprioriteringer er langt mere omfattende og berører således flere medarbejdere og arbejdsområder.

”Den nye organisering gør DGI stærkere på kerneopgaven med at styrke foreningerne og varetage foreningernes interesser og vil samtidig medføre et markant boost til de mange og vigtige opgaver, som vi skal lykkes med,” siger Jens Otto Størup.

Han peger på, at der i DGI de seneste år er taget mange store strategiske og politiske beslutninger, som påvirker arbejdet, ikke mindst på landsplan. Hidtil er dette sat i gang uden større organisationsændringer, men nu er tiden til at ændre DGI’s organisation gennemgribende.

To ny direktørområder

Med organisationsændringen fordeles arbejdet i DGI under to direktørområder.

Det ene ”Idrætter & Foreningsunderstøttelse” skal understøtte drift og udvikling af DGI’s administration. Dertil kommer indsatser, der understøtter de 14 landsdelsforeninger i arbejdet med foreninger og kommuner, Søren Hjørlund bliver direktør for idrætter og foreningsunderstøttelse – hidtil har han været direktør for DGI Stabsfunktionerne.

Det andet direktørområde, ”Partnerskaber, kommunikation & events” skal stå for DGI’s nationale interessevaretagelse og samtidig understøtte den lokale interessevaretagelse, som landsdelsforeningerne fortsat har ansvaret for. Maja Holm bliver direktør for partnerskaber, kommunikation events. Maja Holm har været i DGI siden 2008, senest som afdelingsleder i DGI Idræt & Fokus. I juni 2024 blev Maja Holm udnævnt til direktør og medlem af direktionen.  

Tjek det nye organisationsdiagram

DGI’s direktion består således af adm. direktør Jens Otto Størup, Søren Hjørlund og Maja Holm.

Behov for nye kompetencer

Ændringerne i DGI’s organisation medfører, at der er behov for nye kompetencer i idrætsorganisationen, der i dag samlet set har omkring 600 ansatte. 18 medarbejdere har derfor fået besked om, at de bliver afskediget.

”Afskedigelserne er ikke udtryk for, at de kolleger, som afskediges, ikke har gjort det godt, men alene at fremtiden kalder på noget andet. Med et nyt fokus er vi nødt til at omprioritere, og det betyder, at vi må afskedige medarbejdere for at få plads til nye og andre profiler,” siger Jens Otto Størup.

På DGI’s landskontor afskediges der ti medarbejdere. DGI Sydøstjylland, DGI Nordsjælland, DGI Vestjylland og DGI Fyn afskediger hver en medarbejder. I DGI Østjylland afskediges en medarbejder grundet omorganiseringen, og derudover afskediger DGI Østjylland tre medarbejdere svarende til lige over to årsværk på grund af andre tilpasninger af organisationen.

Større idrætsfaglighed og flere foreningsbesøg

De 14 landsdelsforeninger i DGI vil fortsat have deres hovedfokus på idrætsforeningerne og lokale samarbejdspartnere, ikke mindst kommunerne.

Fra 1. januar 2025 vil 10 idrætter i DGI blive organiseret i tre såkaldte regioner på tværs af de nuværende landsdelsforeninger. Det gælder badminton, cykling, fitness, fodbold, gymnastik, håndbold, tennis & padel, skydning, svømning, løb & gang.

Derved sker der en specialisering af arbejdet i de forskellige idrætter med at udvikle og udbrede koncepter, kurser, uddannelse m.v. Inden for hver idræt vil én udviklingskonsulent pr. region være en del af et idrætsteam, der ledes af DGI’s landskontor.

”Vores idrætsteams skal sikre, at vi rammer de behov og potentialer, som vi oplever i idrætsforeningerne, og vi kan i højere grad understøtte foreningerne idrætsfagligt. Samtidig er det en meget mere effektiv måde at arbejde med udvikling på end hidtil. De frigjorte ressourcer vil blive brugt til flere foreningsbesøg og sparring med foreningerne,” siger Jens Otto Størup.

Alle DGI’s landsdelsforeninger er fortsat selvstændige juridiske og politiske enheder, men de vil arbejde tættere sammen end i dag.