DGI vil skabe frirum for ukrainske børn på flugt

Med leg, bevægelse og lokale fællesskaber vil DGI samarbejde med kommuner og sociale organisationer om frirum for de ukrainske flygtningebørn og deres forældre som, på grund af krigen i Ukraine, forventes at ankomme til Danmark.

DGI vil tilbyde kommuner og humanitære organisationer et samarbejde om leg, bevægelse og fællesskab for ukrainske børn, unge og deres forældre, der ventes at komme til Danmark på baggrund af krigen i Ukraine. Arkivfoto: Bo Nymann

Situationen i Ukraine eskalerer time for time og mange tusinde er drevet på flugt.

Som en af Danmarks største demokratiske civilsamfundsorganisationer med aktiviteter og dannelse for alle aldre følger også DGI med stor bekymring udviklingen i Ukraine.

Landet over forbereder kommunerne sig på at tage imod nogle af de mennesker, som krigen har drevet på flugt. Alt efter omfang kan det blive en bred samfundsopgave, som naturligt også involverer organisationer som DGI og de lokale foreningsfællesskaber.

Muligheder for ukrainere

  • DGI’s instruktører kan stå for aktiviteter med leg og bevægelse, for eksempel målrettet børn. Det kan være på midlertidige indkvarteringssteder, skoler mv.
  • Idrætsforeninger kan tilbyde kom-og-vær-med-aktiviteter.
  • Idrætsforeninger kan hjælpe nye medlemmer godt ind i foreningen.

DGI vil hjælpe med frirum gennem leg og bevægelse

Og DGI er klar til at løfte en del af opgaven. Med leg, bevægelse og lokale fællesskaber vil DGI samarbejde med kommuner og sociale organisationer om frirum for de ukrainske flygtningebørn og deres forældre, som på grund af krigen i Ukraine kan forventes at ankomme til Danmark.

"Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at byde de her mennesker velkommen og give dem mulighed for at føle sig hjemme og tilpas i trygge fællesskaber. Det synes jeg, at vi har en kæmpe stor forpligtelse til, for et civilsamfund bliver hårdt ramt, når kriser som den her opstår," siger formand i DGI, Charlotte Bach Thomassen.

Mere konkret vil DGI tilbyde kommuner og humanitære organisationer et samarbejde om leg, bevægelse og fællesskab for ukrainske børn, unge og deres forældre. For at skabe frirum væk fra de traumer, den ængstelse og usikkerhed som de har med i bagagen.

Har erfaringen

Landet over gennemfører DGI’s instruktører hver dag leg og bevægelsesaktiviteter i eksempelvis børnehaver, fritidstilbud og skoler i samarbejde med pædagoger og lærere. I tæt samarbejde med idrætsforeningerne rundt i hele landet. Idrætsforeninger er stærke miljøer med fokus på fællesskab, bevægelse og positive, sociale oplevelser. Det er de kompetencer, som DGI nu også vil stille til rådighed for kommunerne for sociale frirum for ukrainske flygtningebørn, unge og deres forældre.

"Vi kan tilbyde at mødes om leg, om idræt og om det, der ikke nødvendigvis kræver, at vi forstår hinandens sprog, men hvor vi kommunikerer gennem sjov og aktivitet, siger Charlotte Bach Thomassen.

Derfor bliver opgaven for DGI at sikre gode tilbud i foreningerne og det skal ske gennem stærk kommunikation med kommuner og skoler, som er nogle af de samfundsinstitutioner, som flygtninge møder først.

- Vi ved, hvordan det er at arbejde med børn og unge, som er i krise, og vi er slet ikke i tvivl om, at vi her kan gøre en rigtig stor forskel," siger Charlotte Bach Thomassen og peger på, at der desværre også tidligere har været kriser, der har drevet mange på flugt som eksempelvis med de syriske flygtninge i 2015 og også de bosniske flygtninge, der kom til Danmark under krigen i det tidligere Jugoslavien i begyndelsen af 1990'erne.