DGI: Største undersøgelse om grænseoverskridende oplevelser i idrætsforeningerne
For første gang er der udarbejdet en national undersøgelse af omfanget af grænseoverskridende oplevelser i landets idrætsforeninger. Langt de fleste oplever, at det er trygt at være i en idrætsforening. Men et mindre antal har haft grænseoverskridende oplevelser.
Mere end 9 ud af 10 medlemmer i idrætsforeningerne føler, at de kan være sig selv og har det godt med de andre medlemmer. Men samtidig har 15 procent af de voksne medlemmer haft grænseoverskridende oplevelser. Det viser den første nationale undersøgelse af omfanget af seksuel chikane, grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser i landets idrætsforeninger.
Det er DGI og Sex og Samfund, der står bag undersøgelsen. Den er udarbejdet af analysebureauet Analyse og Tal på baggrund af svar fra et repræsentativ udsnit af voksne, der har været med i en idrætsforening de seneste fem år.
”Undersøgelsen giver os ny og vigtig viden og slår fast, at langt de fleste medlemmer oplever, at det er trygt at være aktiv i en forening. Det er rigtig godt. Men det er vigtigt, at vi har for øje, at særligt unge, LGBT+ personer og medlemmer blandt etniske minoriteter i højere grad end andre har grænseoverskridende oplevelser. Det skærper vi vores fokus på at modvirke sammen med idrætsforeningerne,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.
Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund, peger på, at undersøgelsen tydeligt viser, at trænere har stor indflydelse i forhold til at skabe tryghed og inklusion i idrætsforeninger.
”Hvis vi i Danmark skal minimere grænseoverskridende oplevelser, så har vi brug for en samtykkekultur, og her spiller idrætsforeninger en afgørende rolle. Trænerne og frivillige skal derfor klædes på til at kunne gribe ind i situationer, hvor der sker noget grænseoverskridende. De skal vide mere om normer, kultur, samtykke, grænser og inkluderende sprogbrug med det formål at være bedre rustet til at skabe den ønskede kultur og gå i dialog med medlemmerne om det trygge samvær, siger Majbrit Berlau.
Ligestillingsministeren: Det skal tages alvorligt
Ligestillingsminister, Magnus Heunicke, siger:
”Oplevelser med grænseoverskridende adfærd skal tages alvorligt. Langt de fleste medlemmer er heldigvis trygge i vores idrætsfællesskaber, men undersøgelsen viser desværre også, at over hver fjerde af de unge har haft grænseoverskridende oplevelser. Det er vigtigt, at idrætsforeningerne tager ansvar, men vi skal alle sammen være med til at stoppe grænseoverskridende adfærd. Sammen med DGI og resten af medlemmerne i Alliancen mod seksuel chikane har ministeriet netop været med til at lancere kampagnen ’Ødelæg den gode stemning.’ Vi skal blive bedre til at sige fra, også når vi er vidner til at andre udsættes for seksuel chikane.”
Færre grænseoverskridende oplevelser end i samfundet generelt
En undersøgelse fra VIVE i 2024 har vist, at i befolkningen generelt er der 69 procent blandt de 16-50-årige, der har oplevet uønskede hændelser det seneste år. I idrætsforeningerne er tallet lavere, i det 23 procent i samme aldersgruppe har haft grænseoverskridende oplevelser i løbet af fem år.
Undersøgelsen viser også:
- 9 ud af 10 er trygge. Mere end 9 ud af 10 medlemmer føler, at de kan være sig selv og har det godt med de andre medlemmer. Dog er der et område, hvor der er plads til forbedring. Hver femte føler sig i mindre grad eller slet ikke inkluderet i sociale aktiviteter uden for den organiserede træning.
- Trænerrelation er vigtig: Over 9 ud af 10 medlemmer rapporterer, at de har et godt forhold til deres træner, og at træneren skaber et trygt træningsmiljø. 87 procent mener, at træneren håndterer negativ adfærd effektivt. Medlemmer med et godt forhold til deres træner oplever en markant højere grad af tryghed og inklusion end andre medlemmer
- Unge er mere udsatte: Al forskning peger på, at yngre mennesker generelt har langt flere grænseoverskridende oplevelser end ældre. Dette gør sig også gældende i idrætsforeninger, hvor 27 procent af de 18-35 årige har haft grænseoverskridende oplevelser.
- Ingen større kønsforskelle: Idrætslivet adskiller sig fra andre arenaer, idet mænd og kvinder rapporterer lige andele af grænseoverskridende oplevelser. Der er indikationer på, at mænd faktisk oplever lidt mere end kvinder, men forskellene mellem køn er ikke statistisk signifikante. På hold primært med mænd er der overvægt af grænseoverskridende oplevelser.
- Forskel på idrætsmiljøer. I tennis, fodbold, kampsport og svømning er der flere udfordringer med grænseoverskridende oplevelser end i andre idrætter. Undersøgelsen har dog ikke datagrundlag til at belyse, hvorfor der er disse forskelle.
En anledning til dialog, udvikling og kulturændringer
DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen kalder undersøgelsen afgørende og slår fast, at undersøgelsen er en anledning til dialog, udvikling og kulturændringer.
”Jeg vil opfordre ledere i idrætsforeninger til at være ekstra opmærksomme på at beskytte i forvejen udsatte grupper blandt medlemmerne, både foreningens unge og minoritetsgrupper. I DGI er vi klar til at hjælpe med at skabe en god kultur med nye anbefalinger til et godt og trygt samvær i foreningerne,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Anbefalingerne bliver lanceret i en kampagne målrettet DGI’s 6.700 idrætsforeninger. Derudover har DGI med afsæt i undersøgelsen bl.a. revideret sine forslag til samværspolitikker i idrætsforeningerne og opkvalificerer de konsulenter, der arbejder med foreningsrådgivning.
Fakta om rapporten ’Trygge Idrætsfællesskaber’
- DGI står bag rapporten i samarbejde med Sex og Samfund. Rapporten er udarbejdet af analysebureauet Analyse & Tal og finansieret af midler fra Alliancen mod seksuel chikane og Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet. Hele undersøgelsen kan ses her
- Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse udsendt gennem Voxmeter i februar-maj 2024 til 4.395 voksne. Den er repræsentativ på både alder, køn og geografi, men har en underrepræsentation for etniske minoriteter og kønsminoriteter. I analysen indgår svar fra 1.898 voksne, der har været medlem af en idrætsforening eller –klub inden for de seneste 5 år, og der fokuseres på svar fra de 874 respondenter i aldersgruppen 18-50 år. Alle rapporterede forskelle er testet for statistisk signifikans ved et 5% signifikansniveau.
- Grænseoverskridende oplevelser dækker over tre niveauer, hvor det ene er ubehagelige og chikanerende oplevelser, f.eks. at få uønskede kommentarer om udseende (18 procent i aldersgruppen 18-50 har oplevet dette). Det andet er uønsket seksuel opmærksomhed, f.eks. uønsket fysisk kontakt eller seksuelle jokes (11 procent i alderen 18-50 har oplevet dette). Det mest alvorlige niveau er krænkelser og seksuelle overgreb, f.eks. at få delt intime billeder eller at nogen har forsøgt at presse dig til seksuelle tjenester (7 procent i alderen18-50 har oplevet dette).