DGI og KL i fælles front for danskernes trivsel
DGI har på en række temadage med KL sat fokus på, hvordan kommuner og for eksempel idrætsforeninger kan samarbejde mere om forebyggelse.
Skal danskerne – børn, unge som ældre – trives bedre, er der hårdt brug for at styrke samarbejdet med civilsamfundet og fokusere mere på forebyggelse. Sådan lyder anbefalingerne i KL’s forebyggelsesudspil, som udkom i foråret, og hvori DGI er nævnt.
DGI har været med til at diskutere indholdet og pejlemærkerne på en række temadage rundt om i landet.
Bjørn Ruben Pedersen, direktør i DGI Østjylland, deltog i temadagen i Aarhus og med sig havde han en række eksempler på samarbejdet mellem DGI, foreninger og kommuner om forebyggelse. Han fremhævede vigtigheden af et supertæt samarbejde mellem civilsamfundsorganisationer og kommunerne - og at DGI står klar til at styrke fællesskaberne.
”Vi søger relationerne både politisk og på embedsmandsniveau. I nogle kommuner går det godt, mens vi i andre kommuner savner nysgerrighed på, hvordan vi i fællesskab kan gøre en forskel. DGI kan som civilsamfundsorganisation ikke nå ud til alle borgerne alene,” han.
Når længere med flere parter om bordet
Bjørn Ruben Pedersen opfordrer desuden kommunerne til at samle flere civilsamfundsorganisationer i partnerskaber:
”Der er en stor fællesmængde civilsamfundsorganisationerne og kommunerne imellem, når det kommer til de store velfærdsdagsordner – herunder forebyggelse. Med flere parter om bordet kan vi nå længere, få flere nuancer frem og lave holdbare løsninger til og for borgerne. Det er et vigtigt skridt mod at sikre en sundere fremtid for børn, unge og voksne, siger han.
Gode erfaringer er høstet allerede
Hos KL hilser specialkonsulent Lene Dørfler indsparket fra Bjørn Ruben Pedersen velkomment. Hun fortæller, at kommunerne er meget optagede af samarbejdet med civilsamfundsorganisationerne, og at der allerede er høstet mange gode erfaringer.
” KL opfordrer i udspillet kommunalbestyrelserne til at være aktive og opsøgende i forhold til civilsamfund og erhvervsliv og gå i dialog om, hvilke forebyggelsesopgaver, der kan løftes i fællesskab og hvordan. Deltagerne på temadagen var meget optagede af at styrke fællesskaber og mere trivsel og sammenhængskraft og at komme hjem og sætte fokus på det i netop deres kommune. Det forventer vi at kunne se resultater af i tiden fremover,” siger hun.