DGI: Esport og idrætsforeninger spiller hinanden bedre

Interessen for esport vokser med rekordfart, og DGI vil gerne hjælpe både gamerne og idrætsforeningerne med at skabe et godt fællesskab.

Esport er en ny aktivitet i Sørbymagle IF, der har 95 gamere som medlemmer - og venteliste. E-sport har bragt nye tanker og øje for trends ind i foreningen. Foto: DKN FOTO (arkiv)

De spiller FIFA, Counter-Strike og League of Legends. På computeren vel og mærke. Interessen for e-sport er stærkt stigende, og det mærkes i idrætsforeninger landet over.

I DGI vil vi gerne e-sporten

Søren Brixen, adm. dir. i DGI

Et stigende antal esports-foreninger er ved at blive koblet på idrætsforeninger eller blive optaget i DGI. Og flere af DGI's landsdelsforeninger holder i januar og februar 2017 orienteringsmøder om esport.

”I DGI vil vi gerne esporten. Vi ser en værdi i, at de computerspillende mennesker kommer ind i det frivillige foreningsliv, bl.a. så de oplever fællesskabet i real life,” siger Søren Brixen, der er adm. direktør i DGI.

Fordele for både gamere og forening

Når idrætsforeninger har esport, kan det være med til at styrke de unges sociale liv ved at flytte de unge fra kælderværelserne og hen i foreningens fællesskab. Foreningen kan også tilbyde noget struktur til gamerne.

Samtidig er der stort fokus på, at hvis du vil være en dygtig gamer, så duer det ikke kun at spise pizza og chips – du skal også være i god fysisk form. Så fysisk træning kan tænkes ind som et element i esports-træningen.

Der er også en række fordele for idrætsforeningerne ved at byde esport velkommen.

F.eks. er esport en vej til at få flere unge medlemmer i foreningen, og de kan give nye ideer og input til foreningslivet.

Er esport en sport?

På verdensplan spiller tæt ved to milliarder mennesker computerspil. Gaming som sportsgren vokser eksplosivt, og der er millioner af seere til streamede events.

Danmark er en af verdens førende nationer i esport, bl.a. med verdensmestre i FIFA Interactive World Cup, og der er professionelle hold med sponsorkontrakter.

Og samtidig er der rigtig mange, der gamer på amatørbasis og med vennerne.

Men er esport en sport?

”Ja, hvorfor ikke? Det er nemt at finde anerkendte idrætsgrene, hvor den fysiske aktivitet er på samme niveau,” siger Søren Brixen.

Han peger på, at det er en stor fordel at være i fysisk god form, hvis du vil dygtiggøre dig i esport. Også derfor giver det god mening at samarbejde med det øvrige idrætsforeningsliv.

95 gamere i idrætsforeningen

Sørby eSport der er en afdeling i Sørbymagle IF, har 95 medlemmer i alderen 12-30 år – og en lang venteliste.

At være med i en traditionel forening har givet e-sporten stabilitet i arbejdet, og de kan bruge foreningens værdier til at præge de unge medlemmer.

Bliv inspirereret af Sørby eSport: ”Gamere skaffer unge til forening”   

For Sørbymagle IF har esport som ny aktivitet bragt nye tanker, impulsivitet og øje for trends ind i foreningen.

Og så har e-sport fanget en svær målgruppe, for de 12-25 årige er ofte ganske svære at fastholde i idrætsforeningerne.

 

Instruktøruddannelse i esport og orienteringsmøder for idrætsforeninger

På DGI’s årsmøde i november 2016 var esport et af emnerne, og DGI’s hovedbestyrelse fortsætter i 2017 drøftelserne om, hvordan DGI kan understøtte udviklingen af åbne og demokratiske fællesskaber omkring esport.

Det er DGI’s 14 landsdelsforeninger, der beslutter, om de vil optage esports-foreninger som medlemmer, og bl.a. DGI Midt- og Vestsjælland og DGI Sønderjylland har sagt ja. DGI har haft esports-foreninger i hvert fald siden 2008, hvor Roskilde esport blev en del af DGI.

I februar 2017 tilbyder DGI Sydvest en instruktøruddannelse, som Dansk Firmaidrætsforbund står bag, og ambitionen er at lave en esportsliga, så de unge kan dyste i turneringer, som man kender det fra fodbold og håndbold.