Længst muligt liv i egen krop

Idræt for sjov og idræt for sundhed. Kan det tænkes sammen i foreningerne? Der var stor interesse for workshoppen om DGI sundhedsidræt til årsmødet.

Det lyder rigtig spændende og passer lige til det, vi gerne vil i vores forening. Men lokaler og instruktører i dagtimerne er et kerneproblem, lød en af kommentarerne på workshoppen om velfærdsopgaver i idrætsforeningerne Foto: Jens Astrup

I idrætsforeningerne mødes medlemmerne om en interesse for sport. Kommunerne har en interesse i sundhed.

På workshoppen fortalte Sune Jakobsen, projektleder for DGI Sundhedsidræt og Pia Jenfort, leder af Sundhedscenteret i Hvidovre Kommune om deres erfaringer med at bygge bro mellem sundhedsvæsen og foreningsliv gennem projektet DGI Sundhedsidræt.

Idræt for alle. Så kort kan det siges. Også for dem, der har rygproblemer, hjertekar-sygdomme og for seniorer, der ikke er vant til at komme i den lokale idrætsforening.

Det er tanken bag DGI Sundhedsidræt, der med foreningsbaserede træningskoncepter kan styrke foreningernes kompetence inden for idræt for særligt krævende målgrupper og imødekomme borgernes ønske om lokal træning.

Vi oplever, at foreningerne er meget interesserede og rigtig gerne vil det her.

Pia Jenfort, leder af sundhedscenteret i Hvidovre Kommune

Win-win

Ifølge Pia Jentoft er DGI Sundhedsidræt en win-win for foreningerne, kommunen og borgerne.

”Sundhedsidræt er godt for kommunen. Det udfylder et hul, der hvor kommunens tilbud slutter,” fortalte hun. Og remsede op, hvad foreningerne i Hvidovre Kommune får ud af at være med.

  • Mere bredde i klubben
  • Nye målgrupper i klubben
  • Flere frivillige hænder i klubben
  • Gratis uddannelse til instruktører
  • Faglig sparring med kommunens fagprofessionelle i kommunen
  • Mulighed for at tage socialt ansvar
  • Kommunens hjælp til markedsføring

"Vi oplever, at foreningerne er meget interesserede og rigtig gerne vil det her," pointerede Pia Jentoft.

Barrierer for arbejdet

Og den interesse kom også til udtryk fra deltagerne i workshoppen. Men hvad gør man, når alle faciliteter i København i forvejen er optaget, og hvis det skal ligge i dagtimerne, hvordan skaffer man så instruktører? Blev der spurgt.

”Det er en stor udfordring, også i Hvidovre med faciliteter. Men vi går til foreninger med egne lokaler og finder en løsning,” fortalte Pia Jentoft.

I Hvidovre ligger aktiviteterne sidst på eftermiddagen, så instruktørproblematikken har den ikke.

Sune Jakobsen supplerede: ”Vi er klar over, at lokaler er en udfordring nogle steder. Vi prøver at frigøre aktiviteterne fra lokalerne og tænke naturen ind i træningen,” foreslog han.

”Vi regner med, projektet lukker”

Fra deltagerne kom også spørgsmålet – hvad gør DGI, når projektet udløber? Hvad gør Hvidovre Kommune?

”Vi har allerede fået gode venner i foreningerne. De vil gerne samarbejde, og det bliver nemt at fastholde. Så skal vi arbejde for at få flere foreninger med. Der er stor opbakning i kommunen til sundhedsidræt,” svarede Pia Jentoft.

Og Sune Jacobsen supplerede:

”Vi regner med, projektet lukker. Derfor skal det, vi laver være så virkelighedstro som muligt, så det nemt kan overtages og køres videre, fx i forhold til uddannelse”.

DGI’s formand, Søren Møller, svarede også på spørgsmålet.

”Længst muligt liv i egen krop, det har samfundsmæssig værdi. Så måske er det en fordel for alle parter at forsætte. Kommunerne kan se, det er en god måde at samarbejde på og foreningerne kan se, at det er en måde at få nye medlemmer på.”

DGI Sundhedsidræt kører videre indtil 2017.