Shows med afsæt i tradition og fornyelse

Mette Holm Rod: Verdensholdets shows er en kombination af til- og fravalg, tradition og fornyelse.

Verdensholdets workshop i Aarhus ved holdets 25 års jubilæum i juni 2019.

Svar til Freja Kvistgaard Pedersen

Mette Holm Rod, General Manager på Verdensholdet, svarer her på debatindlægget "Imod traditionen tro," som er skrevet af Freja Kvistgaard Pedersen og bragt i Udspil nr. 3, juni 2020.

Kære Freja

Der er ikke ét svar på, hvorfor pigerne på Verdensholdet ikke springer, men til gengæld en masse valg og fravalg, historik og tradition og så den almene genetik - som i nogen grad ligger til grund for det enkelte Verdensholds valg. Med det sagt, så er det ikke entydigt, at piger på Verdensholdet ikke springer. De har gjort det på tidligere hold, og det kommer de nok til igen.

Verdensholdet laver og kreerer shows med afsæt i tradition og fornyelse indenfor den danske, folkelige gymnastik, hvor vi prøver at begejstre publikum både fra den danske gymnastikverden, men ligeså meget publikum uden kendskab til gymnastik.

Verdenshold som rollemodeller

Vi er selvfølgelig opmærksomme på, at Verdensholdet ofte ses som rollemodeller for unge gymnaster - og det prøver vi både at oppebære i showet, men ligeledes ved at vise, at vi går forrest med workshops, i mødet med andre mennesker og vores almene opførsel.

Instruktører har frihed

Showets sammensætning og indhold er op til de enkelte instruktører i samarbejde med folkene omkring Verdensholdet. Instruktørerne ansættes til en fri, kreativ proces, hvor deres ideer kan udfoldes - med gymnastiktradition og fornyelse som bærende elementer. Det er meget vigtigt for teamet bag Verdensholdet, at vi giver instruktørerne den frihed, så de netop kan agere i et frit kreativt rum, hvor der kan brydes nogle rammer og skabes nye bevægelser, nye genrer, nye oplevelser på lægterne, der både kan begejstre, men også skabe refleksion, samtaler mm. 

Instruktørerne har valgt, at pigerne skulle fokusere på nogle bestemte bevægelsesformer og udtryk, som underbygger deres historie – hvilket de også er udtaget på. Til udtagelsen har pigerne haft mulighed for at vise deres talenter i mere bred forstand, og nogle viste også, at de var dygtige springere. Det kan tages i brug, hvis instruktørerne finder det gavnligt for showet og dets historiefortælling.

Fysisk krævende turné

Dernæst er der et sundheds- og genetisk element. Verdensholdet laver flere end 150 shows på deres turne, og det er fysisk meget krævende. Teamet bag Verdensholdet har fokus på, at alle gymnaster kommer turen rundt i god fysisk form og uden skader. Vi tager stilling til, om gymnasterne kan holde til program og shows eller om ting skal justeres undervejs, for at beskytte og passe bedst muligt på dem. Mænd er genetisk fysisk overlegne kvinder, når det gælder kraft og muskelmasse og derfor er det ikke altid hensigtsmæssigt, at pigerne (eller drengene), bliver voldsomt belastet på turneen. Det kan betyde, at pigerne nogle gange kan blive skånet for høje og massive belastninger, såvel som drengene ofte på turneen skruer ned for belastningen i for eksempel spring.

Det skal være sjovt og udfordrende

Med det sagt, så kan vi godt forstå, du gerne vil spejle dig i Verdensholdet og piger, der springer. Vigtigst er det dog, at du laver det gymnastik, der er sjovt for dig. Mange af de piger, der er/har været på Verdensholdet, er tidligere springpiger, som nu finder den rytmiske gymnastik mere udfordrende og spændende. Det ene udelukker ikke det andet, og det er aldrig en ulempe at være en dygtig springer, når man drømmer om at komme på Verdensholdet.

Hilsen

Mette Holm Rod, General Manager på Verdensholdet

Læs Freja Kvistgaard Pedersens indlæg "Imod traditionen tro."