Omklædning til en sund kropskultur

Vores syn på kroppen og det gængse billede af kropsidealet er med til at gøre os usikre og utilfredse med den krop, vi har – eller som vi ser. Det kan idrætsforeningernes træningsfællesskaber med bad og omklædning medvirke til at ændre.

Hanne Lene Haugaard

- er hovedbestyrelsesmedlem i DGI og formand for for DGI Gymnastik, og har skrevet lederen "Omklædning til en sund omklædningskultur" til Udspil nr. 4 2023. 

Af Hanne Lene Haugaard, medlem af DGI's hovedbestyrelse.

”Brusebajer” er måske ikke så politisk og sundhedsmæssigt korrekt, men det er megahyggeligt. Og kan være en utrolig vigtig del af træningsfællesskabet. Desværre er det også mere og mere sjældent. Det kan der være mange årsager til, ikke mindst på grund af fravalg af omklædning og badning efter træning. Og det er min påstand, at det især er kvinder, som springer denne del over. Hvorfor? Der er selvfølgelig flere begrundelser, men vores syn på kroppen og det gængse billede af kropsidealet er med til at gøre os usikre og utilfredse med den krop, vi har – eller som vi ser.

Den redigerede virkelighed, som blandt andet sociale medier og modemagasiner er med til at vise, skaber billedet af et uopnåeligt kropsideal. Og især mange børn og unge udvikler et negativt kropsbillede. Flere og flere børn og unge har desværre en oplevelse af, at deres værdi som menneske afhænger mere af deres udseende end af deres personlighed.

Det har vi en forpligtigelse til at stoppe, og den mulighed har vi i høj grad i idrætsforeningerne. Her kan vi nemlig sætte fuld fokus på, hvad vores krop kan, hvad vi er fysisk i stand til og ikke kun hvordan kroppen ser ud. At være fysisk aktiv kan således bidrage til et mere positivt kropsbillede.

Da jeg havde idræt i skolen, og så mange år er det da ikke siden, havde idrætslæreren godt nok sit eget omklædnings-/baderum, men det var i vores omklædningsrum, og døren stod åben. Så vi vidste, at hun selvfølgelig også gik i bad efter idræt. Nu er samme omklædningsrum bygget om, så det ligner en mindre udgave af Fort Knox. Absolut ingen skal have en chance for at kigge ind. Alligevel ser jeg både børn og voksne tage sko og jakker på og suse afsted efter endt træning.

Respekt for enkelte tilfælde af blufærdighed, men jeg håber inderligt, at vi alle vil gøre en stor indsats for, at ingen skal føle sig forkerte, når de klæder om og går i bad efter at have brugt deres krop. Det må, og skal, være et fokuspunkt for den kommende sæson i idrætsforeningerne. Det skal vi tale med hinanden om, men først og fremmest skal vi vise vejen og åbne døren til både omklædnings- og baderum, så omklædning og bad er en lige så naturlig del af træningen som opvarmningen.