DGI og Børns Vilkår: Et klart nej til livestreaming af børn og unge, der dyrker idræt
Skal vi virkelig tillade, at børn og unge livestreames, filmes i al offentlighed, når de i badetøj springer i vandet eller i en hal løber med en bold i hånden? Vi mener klart nej, skriver DGI og Børns Vilkår i dette debatindlæg.
Debatindlægget er skrevet af Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI, og Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.
Debatindlægget er bragt i Jyllands-Posten d. 10. maj 2023.
Det er grundlæggende trygt, når børn og unge går til svømning eller håndbold. Men der er noget, som vi voksne bliver nødt til at tale alvorligt med hinanden om. Skal vi virkelig tillade, at børn og unge livestreames, filmes i al offentlighed, når de i badetøj springer i vandet eller i en hal løber med en bold i hånden? Vi mener klart nej.
Voksne eller jævnaldrende skal ikke kunne sidde bag en skærm og zoome ind eller spole frem og tilbage for at se på børn og unge, når de befinder sig i det, der skulle være et frirum - med alle de følelser, der følger med, når man vinder, taber, begejstres eller misser et skud.
De lokale fællesskaber i foreningerne er vigtige frirum fra præstationspres for de over 770.000 børn og unge op til 18 år i DGI´s foreninger. Det er derfor, at DGI gennem uddannelser af voksne omkring børn og unge og øvrige tilbud til sine 6.700 foreninger, arbejder målrettet for trivsel.
Frirum handler om at få lov til at være sig selv, at lege, tage nye chancer og turde at fejle. Det handler om glæde og nærvær i nuet. Det frirum er i fare, hvis alle kan følge med. Det kan skabe et øget pres at vide, at børnenes præstationer kan ses af potentielt rigtig mange mennesker, som kan kommentere og have holdninger til dem, deres kroppe, deres følelsesudbrud, deres præstationer.
Derudover er det en reel risiko, at videomateriale af børn på kan deles og udnyttes på digitale platforme af pædofile eller i forbindelse med fænomenet deep fake, hvor kunstig intelligens omdanner billeder og videoer til pornografisk materiale. Det er heller ikke utænkeligt, at billeder og videoer bliver misbrugt til mobning.
DGI og Børns Vilkår er derfor også fælles om at sige klart nej tak til livestreaming af børn, der dyrker idræt. Samtykke fra børnene løser ikke i sig selv problemet, for det kan være svært at være den eneste, der siger fra, og det kan være svært for børnene at forudse konsekvenserne ved livestreaming. Derfor har voksne et ansvar, som skal tages langt mere alvorligt.