Tak til 4500 frivillige

4.500 frivillige hjælpere i de karakteristiske orange trøjer har været uundværlige brikker for at få DGI Landstævne til at forløbe smertefrit.

Jesper Kjeldsen har været frivillig vagt i efterskoleområdet og er glad for sammenholdet og den økonomi, som de frivillige hiver hjem til blandt andre Rudkøbing Tennisklub, hvor han også er formand.

I dagene op til, at landsstævnet for alvor gik i gang, blev en slutspurt sat ind for at finde frivillige, til at få løst de sidste opgaver.

Modsat tidligere landsstævner, så har der været udfordringer med at få tilstrækkelige frivillige til at melde sig til de mange opgaver i god tid.

Det var især de unge og yngre frivillige, der først kom på banen i de sidste uger og dage op til stævnestart.

Prikket på skulderen

De to 20-årige frivillige Anne Theil og Liv Villesen, begge fra Odense, havde ind til for en måned siden ikke tænkt på, at blive frivillige - men endte alligevel med at vaske madbakker af ved efterskolernes spisetelt.

- Vi blev prikket på skulderen af nogen i vores gymnastikforening og synes, at det var alle tiders at give en hånd med, sagde Anne Theil midt i en travl arbejdsdag.

En absolut uvidenskabelig vurdering af aldersfordelingen blandt de mange frivillige ved landsstævnet munder ud i, at mange hørte til i den modne ende af aldersskalaen. 

”Det er ikke fordi, at vi kun vil nyde og ikke selv yde en indsats. Når vi først får et skub i den rigtige retning, er vi sådan set ligeglade med, om vi skal vaske bakker af eller skrubbe lokummer,” mener Liv Villesen. 

At de mange timer som frivillige også økonomisk gavner den forening, som de selv er aktiv i, sætter de frivillige stor pris på - uanset alder.  

Uden frivillige intet Landsstævne

Projektleder for DGI Landsstævne, Mikkel Harritslev, slår fast, at frivillige er en meget vigtig del af set-uppet omkring Landsstævnet.

"Her i Svendborg må vi bare sige, at alle frivillige har ydet en helt fortrinlig indsats. De har stået tidligt op, knoklet løs, serveret mad, skuret toiletter, kontrolleret vejspærringer og meget meget mere. Alle opgaver har de klaret med et smil, der har været med til at give deltagerne en god Landsstævneoplevelse. Og vi kan kun sige tusind tak – uden frivillige var der ikke et Landsstævne. Også i slutspurten, hvor vi opfordrede flere til at melde sig som frivillige, mærkede vi virkelig stor opbakning og vilje til at løfte værtskabet,” siger Mikkel Harritslev. 

Hammerfedt at være frivillig

Bitten Gravhøj, 73 år, har taget en håndfuld vagter som frivillig og har blandt andet passet en vejbom og kontrolleret, at der kom biler med køretilladelse igennem afspærringen. 

Hun boede også i Svendborg-området ved Landsstævnet i 1994, som hun husker tilbage på med stor glæde. Og derfor meldte hun sig tidligt som frivillig.

”Det har været hammerfedt at kunne være en aktiv del af det store arrangement som frivillig. Det har været en stor oplevelse for mig at hjælpe så mange glade mennesker,” siger Bitten Gravhøj, mens hun dirigerer en lastbil gennem afspærringen.

Videoproduktion: Hjalte Gregersen

En lounge for frivillige

Landsstævnet i Svendborg har budt på en nyskabelse - nemlig et særligt loungeområde for de frivillige, hvor de kunne mødes både før og efter deres vagter.

Fynske Banks fond stod bag loungen, hvor der blev serveret vand, kaffe og kager, ligesom der var hængekøjer og massagestole, så frivillige med ømme muskler også kunne få masseret de ømme ben.

Nøgleordet er forkælelse

Henrik Bo Jensen fra Fynske Banks fond siger, at loungen har været en stor succes med masser af glade frivillige.

”Nøgleordet har været forkælelse af de frivillige. I stedet for at de bare trissede hjem efter en lang vagt, kunne de mødes her og få snak med andre frivillige. Og de frivillige har sat pris på vores påskønnelse” siger Henrik Bo Jensen fra Fynske Banks fond.

Det lokale foreningsliv nyder i høj grad gavn af de mange frivilliges indsats, der udløste 42,50 kroner pr. frivillig arbejdstime, som foreningens medlemmer og støtter har ydet til landsstævnet.

Jesper Kjeldsen er formand for Rudkøbing Tennisklub, som har haft en pæn skare medlemmer, der tog en tørn som frivillig. Han har også selv været vagt på efterskoleområdet. 

- Det er en god måde, at vi som forening kan opleve et fællesskab med hinanden på, når vi har hjulpet til her i Svendborg - og så samtidig også henter en god indtægt hjem, siger Jesper Kjeldsen.