63 bud på ny fællessang til Landsstævnet i Vejle

Sangkonkurrencen er slut. Nu skal vindersangen til Landsstævnet 2025 findes af en jury.

63 håbefulde komponister, musikere og sangskrivere har meldt sig i koret til at blive den ophavsmand- eller kvinde, der skriver den næste landsstævnesang. Det er facit, efter fristen til at aflevere et bud på en ny sangklassiker udløb 5. april 2024.

Nu venter en grundig udvælgelsesproces, hvor samtlige sange skal lyttes, synges og behandles med den respekt, som sangens stolte tradition påkræver, fortæller komponist og pianist Rasmus Skov Borring, som er med til at facilitere konkurrencen og udvælgelsen.

”Når vi udskriver en konkurrence om at skrive den næste landsstævnesang, sætter vi barren højt. Både i forhold til, hvad sangen skal kunne, men også i vores behandling af de indkomne bud."

"En landsstævnesang skal favne generationer, følelser, energi og den magi, som omgiver Landsstævnet. Derfor skal de sange, som vi har modtaget med taknemmelighed, vurderes nøje,” siger Rasmus Skov Borring.

Ikke kun en landsstævnesang

Vinderen af landsstævnesangen skriver sig ind i en ikonisk række af kompositioner, hvoraf flere gennem tiden har opnået en status og udbredelse, som rækker udover Landsstævnet.

I 1994 var det for eksempel Lars Lilholt, som med ”Men aldrig som før” skabte en ørehænger, som siden har indbudt til fællessang på festivaler og til koncerter. Senest til Landsstævnet i Svendborg, hvor Lars Lilholt optrådte i 2022.

Juryen er:

  • Rasmus Skov Borring, pianist og komponist
  • Marianne Søgaard, komponist og højskolelærer
  • Hanne Lene Haugaard, medlem af DGI’s hovedbestyrelse
  • Helene Eiler Ernst, sangformidler
  • Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen
  • Helene Valgreen, vicedirektør Efterskoleforeningen
  • Mette Hansen, viceforstander for Musikefterskolen i Humble

I 2009 skrev Rasmus Skov Borring sig ind i den danske sangskats hjerte med ”Gi’ os lyset tilbage”.
En sang, som blandt flere tusinde forslag, blev stemt ind på en 3. plads over tidernes 50 bedste, danske klassiske sange.

I 2022 var det Kerteminde-parret Vicki og Emil Gemmer Schultz, som med bistand fra Emils far Lars benyttede Corona-nedlukningen til at skrive den smukke ”Mildere end før”. En sang, som ikke blot indkapslede Landsstævnets værdier, men også glæden over igen at kunne dyrke indbegrebet af DGI og Landsstævnet – nemlig fællesskabet.

Vinderen bliver udpeget i juni

Vindersangen kan se frem til en fremtrædende rolle både før og under Landsstævnet i Vejle. Sangen skal være en del af Landsstævnets åbningsshow i juli 2025, hvor den i en direkte tv-transmission bliver sunget af tusindvis af publikummer. Derudover vil den fungere som daglig musisk motor til blandt andet de fællessang-arrangementer, som traditionelt spiller en fremtrædende rolle under Landsstævnet.

”Vi skal nu finde netop den sang, der rammer nerven af landsstævneånden. Det handler om fællesskab, sammenhold, frihed, idræt, bevægelsesglæde og venskaber, og vi går ind til opgaven med ærefrygt og stor spænding,” siger Rasmus Skov Borring.

Vindersangen bliver udpeget i starten af juni 2024, hvor alle bidragsydere til konkurrencen vil få besked. Offentliggørelsen af vindersangen sker i september.

Der er en pengepræmie på 25.000 kr. til forfatteren og 25.000 kr. til komponisten. I tilfælde af flere bidragsydere fordeles præmien imellem dem.

Om sangkonkurrencen

  • Juryen modtager færdige fællessange med tekst og melodi.
  • En professionel indspilning af vindersangen produceres og sangen udgives på alle streamingtjenester.
  • Forfatter og komponist har Koda-rettigheder til sangen. DGI og Efterskolerne kan frit råde over lydindspilningen i forbindelse med lancering og markedsføring af Landsstævnet.
  • Vindersangen kommer med i den kommende udgave af Efterskolesangbogen.
  • Tekst og noder gøres frit tilgængeligt, så så mange som muligt kan lære sangen at kende i tiden op til L2025.