Fanklub avler unge frivillige

I Svendsen Ultras bider unge skeer med frivillighed i uhøjtidelige rammer, som giver mod på opgaven – og skaber kø til bestyrelsesposterne.

Han har udstyret i orden: Klapstol, telt og cigaretter nok til både første og anden halvleg. Men kampen er kun lige fløjtet i gang, før komforten ryger over venstre skulder til fordel for en plads yderst på sædet med risiko for våd tobak.

"Svendsen er en legende herude, han ser alle vores kampe. Han er ikke bare kendt her i klubben, men vores modstandere ved også, hvem han er."

Og sådan starter fortællingen om støtteforeningen, der blev til en fanklub og som i dag fungerer som den perfekte legeplads for Trekroner IF’s unge frivillige. Ordene kommer fra Magnus Bach. Og historien er mest hans og hans holdkammeraters. Derfor venter vi lidt med historien om, hvorfor fanklubben er opkaldt efter klubbens mest trofaste fan. Hæng på!

For Magnus Bach var kun 19 år, da han blev formand for den flerstrengede idrætsforening Trekroner IF. Faktisk skete det til hans første generalforsamling i klubben.

"Jeg meldte mig til bestyrelsen, fordi der ikke var andre, og det ellers ville ende i en ekstraordinær generalforsamling. Og så prikkede den afgående formand mig og spurgte, om ikke det var noget for mig."

Til det første bestyrelsesmøde var der ikke nogen, der meldte sig til formandsposten. Ja, og så gjorde Magnus Bach det:

"Jeg sagde det, som det var: Jeg har ikke erfaringer med at være formand, men jeg vil gerne. Jeg havde da måske forventet en lidt mere glidende overgang, men det var lige på fra start. Så jeg lærte rigtig meget på kort tid."

Det forbudte skift

I fire år sad han ved bordenden i Trekroner IF. Han har netop givet pladsen videre, men fortsætter i klubbens fodboldudvalg. Og så er han stadig kasserer i Svendsen Ultras – der, hvor det hele startede:

"Mine første erfaringer med frivilligt arbejde stammer fra Svendsen Ultras, hvor jeg har været kasserer i mange år. Og så hjælper jeg selvfølgelig til, hvor jeg ser, der mangler en hånd. Det, synes jeg, er meget naturligt," siger den i dag 23-årige markedsføringsøkonom.

Men hvem har så overtaget pladsen som formand i den flerstrengede idrætsforening? Det har Svendsen Ultras tidligere formand. Det er altså ikke tomme ord, når Magnus Bach siger, at fanklubben avler frivillige til idrætsforeningen:

"I fangruppen prøver de unge kræfter med frivilligt arbejde, fordi der er mange, som gerne vil bidrage, og her er opgaven knap så stor som i en almindelig forening. Vi har altid kampvalg til generalforsamling i Svendsen Ultras."

Ulig mange andre foreninger, så står de unge altså i kø for at få lov til at give et nap med. Måske fordi de er opflasket med at hjælpe til. I Trekroner IF gør de nemlig en dyd ud af at uddelegere opgaver, så alle bidrager til træning og kamp:

"Man kan ikke sige, at man ikke tør bide skeer med frivillighed, fordi man ikke har prøvet det. For hos os har alle bidraget med noget, helt ned til at være den, der fylder vanddunke til at arrangere de årlige generalforsamlingsfester," siger Magnus Bach.

Han spiller selv på klubbens seniorhold sammen med Svendsen Ultras nuværende formand, Emil Imer Jensen. Sidstnævnte lavede det forbudte skifte, da han er fra den konkurrerende egn: Fjerritslev, som har sit eget hold. Men den 22-årige formand er ualmindeligt tilfreds med sit valg:

"Trekroner IF er en fed klub at være medlem af, fordi det sociale vægter så tungt her og i Ultras," siger Emil Imer Jensen.

For to år siden meldte han sig til formandsposten i Svendsen Ultras, for som han siger:

"Det er en fed forening at være en del af, fordi vi laver en masse ting sammen, og det vil jeg gerne være med til at drive videre. Jeg vil finde på nye ting, træffe beslutninger og udvikle de ting, vi skal lave i foreningen. Men det er jo ikke kun bestyrelsen, som bestemmer det. Det er mindst lige så meget medlemmerne," siger Emil Imer Jensen.

Historien om ham Svendsen

Nu vender vi tilbage til historien om legenden. For støtteforeningen, Svendsen Ultras, opstod i 2007 med det formål at økonomisk og moralsk støtte klubbens mangeårige fodboldtræner, Jørgen Svendsen, som gik igennem et svært sygdomsforløb.

Støtten til Jørgen Svendsen består i dag af fri forplejning på kampdage. Og den selvsagte ære i, at klubbens unge bærer hans navn som rygskjold. Men støtteforeningen blev med årene også en hjælp til klubben, som er en lille idrætsforening, der er afhængig af, at børn fra området fortsætter i klubben, når de bliver både unge og voksne.

"Vi er ikke den eneste fodboldklub her i området, som har en fangruppe. Men jeg tror, vi er dem med det stærkeste sammenhold, fordi vi er Ultras: Vi gør noget ud af det med fællesskab, fester og sammenhold," siger Magnus Bach.

Tre gange om ugen kommer Aalborg-bilen til Trekroner. Den er fuld af unge mænd, der læser og bor i storbyen, men som gerne kører de tre kvarter hver vej for at spille på Svendsens hjemmebane.

"Havde det kun været for fodbolden, så var det nemmere at spille i en Aalborg-klub. Men vi tager gerne turen hjem og spiller. Og turen er jo sammen med kammeraterne, så det føles ikke som en lang tur, vi gør det med glæde," siger Magnus Bach. 

Ultras vol. 2

I fanklubbens bestyrelse sidder en formand, næstformand, en kasserer, en arrangementsmester og en henter-fixer. Udover at hjælpe til og støtte den flerstrengede idrætsforening, så består fanklubbens primære arbejde i at arrangere to årlige fester og sørge for opbakning til klubbens kampe.

"Vi forsøger altid at være til stede på sidelinjen til kampene med banner og tilråb. Nogle gange køber vi pølser og brød til publikum for at tiltrække flere tilskuere," siger Magnus Bach.

Fanklubben er de unges projekt. Der har derfor de seneste år været et generationsskifte i bestyrelsen og blandt medlemmerne – en ny gruppe unge har taget over. Med det følger også nye ideer, og der blev blandt andet efterspurgt nyt merchandise, for der er en stolthed forbundet med at være med i Svendsen Ultras:

"Så købte vi et parti trøjer og merch hjem med klubbens logo på, så medlemmerne kunne flage deres støtte til klubben, og bestyrelsen satte tid af til at få lavet nye bannere og flag, så vi er mere synlige til kamp," siger Magnus Bach.

Og støtten i lokalsamfundet er til at føle på. Der er cirka 25 unge spillere, men 60 betalende i fanklubben:

"Vi har støttemedlemmer, som ikke selv spiller fodbold, men som støtter klubben, deres kammerater som spiller – og som gerne vil med til festerne," siger Magnus Bach.