Formandens forord
Af Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI.
Formandens forord - fortsat:
Frivillige i attraktive foreninger
Frivilliges adfærd og motivation ændrer sig nemlig. Frivillige ønsker at organisere sig på nye måder, og der er flere forskellige ønsker til rammerne. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på fremtidens frivillige, og det gjorde vi i foråret i samarbejde med idrætsforeninger og 56 kommuner, der holdt workshop om unge frivillige.
Bureaukrati og bankgebyrer
I regeringsgrundlaget indgår en styrkelse af civilsamfundet, idræt og det frivillige foreningsliv. Regeringen ønsker at give kommunerne bedre muligheder for at inddrage frivillige foreninger i velfærdssamfundet, så de f.eks. kommer til at spille en større rolle i skoler og på ældrecentre. Og ikke mindst vil regeringen arbejde for, at de frivillige foreninger ikke drukner i bureaukrati og for høje gebyrer.
Meldingen om mindre bureaukrati og lavere bankgebyrer forventer vi os meget af, for det er vigtigt for idrætsforeningerne. Den vejledning til bankerne, der skulle gøre det nemmere og billigere at være forening, virker ikke. En undersøgelse blandt foreninger i DGI har vist, at 75 procent af kassererne ikke oplever sænkede gebyrer, og den dårlige måling vil sammen med en række anbefalinger fra DGI indgå i regeringens arbejde.
Udvikling af velfærdssamfundet
Vi kan bidrage endnu mere til udviklingen af lokalsamfund og Danmark som land, for udviklingen af velfærdssamfundet findes i samskabelse med civilsamfundet. I idrætsforeningerne har vi altid fundet på innovative løsninger. Hos os er vejen kort fra tanke til handling. Og vores tilgang til ledelse er anerkendende og unik.
Idrætsforeningernes erfaringer og kompetencer kan sættes i spil på nye måder, samtidigt med at vi lever vores formål. Der går en fin linje mellem at have det godt i idrætsforeningerne, dannelse og folkeoplysning, verdensmål og bæredygtig udvikling. Den linje vil blive skarpere i de kommende år, i takt med at vi udvikler os som frivillige, foreninger og samfund.