Idrætslivet i Solbjerg mangler støtte fra Aarhus Kommune

I Solbjerg er interessen for idræt større end nogensinde før. Den lokale idrætsforening ser et stort idrætspotentiale i byen, men det kræver, at Aarhus Kommune prioriterer idrætslivet højere.

Solbjerg er især i mangel på idrætsfaciliteter til de ældre. Foto: Karin Riggelsen

Solbjerg har gennem de seneste år oplevet et markant stigende indbyggertal i byen, og det er nu den hurtigst voksende by i Aarhus Kommune. Solbjergskolen og byens daginstitutioner er derfor kommet i pladsmangel, og det gælder også for den lokale idrætsforening, Solbjerg IF.

”Befolkningstilvæksten er simpelthen for stor i forhold til, hvad vi af muligheder i vores idrætsfaciliteter. Vi ser et uforløst idrætspotentiale i byen, men vi kan ikke gøre noget ved det uden hjælp fra kommunen,” fortæller Kristine Hornum, formand for Solbjerg IF.

Idrætsforeningen må benytte lokaler på både skolen, ungdomsklubben og lokalcenteret for at finde plads til deres idrætsaktiviteter, hvilket, ifølge Kristine Hornum, langt fra er optimalt.

Særligt blandt seniorerne er der mangel på plads til at dyrke idræt i foreningen. Hun tror, at mere plads og bedre faciliteter, som niveaufri adgang, vil kunne ramme en stor del af de knap 1000 seniorer i Solbjerg og omegn, der endnu ikke dyrker foreningsidræt.

Der er kamp om idrætshallen i Solbjerg

Manglen på idrætsfaciliteter i Solbjerg har blandt andet skabt kamp om de ledige haltider på Solbjergskolen. Solbjerg IF har længe forsøgt at få seniorerne til at dyrke mere idræt på skolen i dagtimerne, men det har været svært at få sat sig på de ledige timer.

”Både skolen og idrætsforeningen kæmper med næb og klør om idrætsfaciliteterne, når de er så få. Det gælder især ved skolens egen hal. Hvis kommunen vælger at støtte idrætslivet i Solbjerg, bliver pladskampen unødvendig,” fortæller Kristine Hornum.

Det handler om prioriteringer fra Aarhus Kommune

Ifølge Hans Jørgen Hvitved, formand for DGI Østjylland, er det ikke en ny tendens, at idrætslivet nedprioriteres i Aarhus Kommune. Han mener, at situationen i Solbjerg er et godt eksempel på, at kommunen bør prioritere idrætslivet højere.

”Børn og ældre har stadig deres primære idrætsaktiviteter i haller og på boldbaner. Desværre ser det ud til at blive glemt i de mange byudviklings- og fortætningsprojekter, der sker i Aarhus, og det er bekymrende,” fortæller han.

Siden skolehallens opførsel i 1976 mener Kristine Hornum ikke, at der har været væsentlige investeringer i idrætslivet i Solbjerg. I 2014 fik de, med hjælp fra Aarhus Kommune, opført udendørs fitness redskaber, men det har ikke været nok til at løse byens mangel på idræts faciliteter.

Årligt idrætsforbrug pr. borger i de østjyske kommuner

1. Silkeborg, 1.133 kroner
2. Skanderborg, 946 kroner
3. Favrskov, 806 kroner
4. Horsens, 743 kroner
5. Randers, 697 kroner
6. Norddjurs, 589 kroner
7. Odder, 552 kroner
8. Aarhus, 488 kroner
9. Syddjurs, 485 kroner
10. Samsø, 439 kroner