Nu gør vi noget andet, end vi plejer

”Vi ville aldrig være kommet så langt uden hjælp udefra,” lyder det fra de mange foreninger, der har haft DGI-konsulent på sidelinjen via et udviklingsforløb til spotpris.

Tilbuddet er simpelthen for godt til at være sandt. Og anbefalingerne fra foreninger, der allerede har prøvet det, står i kø.

I bestemmer selv

For 2.000 kr. kan din forening få et forløb med hjælp fra en konsulent, hvor I får sat fokus på netop de udfordringer, I har hos jer. Det kan være alt fra at få nye medlemmer og flere frivillige til at styrke økonomi, kommunikation eller sætte nye aktiviteter i gang. Det bestemmer I selv.

Et sådant udviklingsforløb koster normalt 12.000 kr., men DGI og Danmarks Idrætsforbund har via visionen ”Bevæg dig for livet” lanceret dette helt særlige tilbud, fordi Danmark ikke alene skal have flere i gang med at bevæge sig, foreningerne skal også styrkes.

Læs mere her om DGI foreningsudvikling.

I DGI Midt- og Vestsjællands område er målet, at ikke færre end 184 foreninger inden udgangen af 2017 har haft glæde af et udviklingsforløb, og masser af foreninger er i fuld gang.

”I rigtig mange foreninger bruger bestyrelsen meget tid på den daglige drift og alt for lidt tid på fremtid og visioner. Hvis man samtidig ikke har skrevet tingene ned, så bruger man år efter år ekstra tid på de samme ting – tid som kunne være gået til mere af det sjove”, siger konsulent i DGI Midt- og Vestsjælland, Marianne Høyer, som eksempel på noget af det, som DGI kan hjælpe foreningen med. Marianne Høyer er også en af de konsulenter, du kan kontakte, hvis din forening ønsker hjælp til udvikling.

”I rigtig mange foreninger bruger bestyrelsen tid på den daglige drift og alt for lidt tid på fremtid og visioner”.

Konsulent i DGI Midt- og Vestsjælland, Marianne Høyer

Herunder finder du nogle erfaringer fra de foreninger, der har været igennem et udviklingsforløb.

Genoplivet fra de ”døde” – vi har lært en masse

”Vi kan lige så godt sige det, som det er. Vi var som bestyrelse og forening gået lidt død, men nu er vi kommet i gang med at udvikle os, og det er vi meget taknemmelige for”.

Ordene kommer fra Peter Hjorth, bestyrelsesmedlem i Ishøj Motion Cykel Club, der via et DGI udviklingsforløb har fået vendt mange ting på hovedet.

”Vi har lært en masse – og er blevet udfordret på en lang række punkter. Processen har virkelig været en øjenåbner for os. Konsulenten fra DGI har fået rusket op i mange ting, som vi plejer, men som vi måske ikke længere skal gøre på samme måde”.

Resultaterne er allerede begyndt at melde sig. Klubben har etableret en mentorordning for nye medlemmer, er i gang med et årshjul og aktivitetskalender, har lavet en opgaveliste for hele klubben og vil desuden aflaste holdlederne, som de i øvrigt gerne vil have nogle flere af.

Har fået en bedre arbejdsfordeling

I Slagelse In-Line Klub, Sjællands førende rulleskøjteklub, har DGI udviklingsforløbet hjulpet med at få fordelt opgaverne i bestyrelsen bedre. Klubben, der både har eget stadion, sender eliteløbere rundt i Europa til stævner og har mange børne- og motionistaktiviteter, var hæmmet af, at to bestyrelsesmedlemmer indtil nu har siddet på al drivkraft og viden i klubben.

Det har DGI udviklingsforløbet været med til at ændre.

Formand Carsten Larsen ridser situationens alvor op på denne måde:

”Hvis den ene af os pludselig blev pissesur og den anden kørt ned, så var der ingen klub mere”.

”Vi har fået fantastisk meget ud af udviklingsforløbet. Uden konsulenter til at hjælpe os var vi aldrig nået så langt. Det er svært at sige, at de andre laver for lidt, så vi var lidt forsigtige med at formulere os inden det første møde med DGI konsulenterne. Men heldigvis sagde alle øvrige i bestyrelsen, at der lå alt for mange opgaver på min makker, Michael Nygaard, og mig selv”, fortæller Carsten Larsen.

”Det er forhåbentlig en kæmpe hjælp at få et foreningsudviklingsforløb, men der skal sættes nogle timer af, hvis det skal blive en succes”.

Konsulent i DGI Midt- og Vestsjælland, Marianne Høyer

Vi er blevet tvunget til at prioritere

Hos gymnastikafdelingen i Tune IF har de været så tilfredse med konsulenthjælpen, at de har planer om fortsat at gøre brug af ekstern hjælp for hele tiden at blive bedre:

”Forløbet er bare supergodt, og vi kan klart anbefale andre foreninger at gå ind i et lignende udviklingsforløb. Vi er så glade for, at vi fik mulighed for at få hjælp, for vi kan nu se, at vi aldrig ville have klaret at styre processen uden”, fortæller gymnastikformand Jeannette Bahnsen.

”Konsulenterne fra DGI har fået os ind til essensen og har tvunget os til at prioritere. Vi kan ikke løbe med alle ideer og opgaver på én gang, og det skal vi holde fast ved, for ellers løber det af sporet igen”, siger Jeanette Bahnsen.

Laver udførlig drejebog til efterfølgerne

Hos Kundby GF var udfordringen, at der gennem nogle år havde været frafald i bestyrelsen. Tilbage sad alene to unge på 25 og 23 år – og det er knapt så godt, når de også skal videre i livet og har studie og arbejde væk fra hjembyen.

De to kvinder har flere gange forsøgt at trække sig, men ingen bed på, og derfor var hele foreningen i fare for at falde sammen, hvis de to ildsjæle pludselig fik nok.

Deres fokus i udviklingsforløbet har derfor været at finde afløsere til dem selv.

”Vi forventer ikke, at det er muligt at finde nogen, som er villige til at bruge så mange timer på foreningsarbejde, som vi har gjort. Det bliver nødvendigt at opbryde arbejdet i mindre områder, og derfor er vi via DGI i gang med at udarbejde en drejebog og et årshjul, der kommer til at gøre det muligt”, fortæller Mette Nielsen, der bliver suppleret af veninden Christina Nowak:

”Vi har fået hjælp til at spille med helt åbne kort. Alle er klar over, at vi stopper til november og det er en beslutning, der ikke står til at ændre. Til gengæld vil vi gerne overlevere tingene ordentligt, og det er vi nu i gang med”.

Læs om Kundby GF’s udviklingsplan, ”Vi skal videre”

”Change before you have to” – og husk fravalg

En forening behøver ikke at være presset med udfordringer for at få gavn af et udviklingsforløb. Det er Vindinge IF et godt eksempel på. Foreningen har kørt et længere forløb, hvor de har sat fokus på en lang række udviklingsområder:

”Vi er ganske rigtigt ikke pressede, men det må vi ikke lade være en sovepude. ”Change before you have to”, lyder et berømt citat, og det passer godt på os. Vi må gerne gøre mange ting, som vi plejer, men vi er også nødt til at gøre noget andet, for ellers går det tilbage på et tidspunkt”, siger Jesper Christensen fra Vindinge IF, og hans bestyrelseskollega, Lisbeth Feddersen, supplerer:

”Vi er blevet meget bevidste om, at vi også må træffe fravalg, for ellers drukner vi i opgaver og kommer ikke i mål”.

Læs her om Vindinge IF’s besøg af en OL-guldvinder, der gav råd om realistiske mål og handling, så foreningens visioner ikke ender som en bunke papir, der ikke bliver ført ud i livet.

I kan ikke blive ved med at sætte nye ting i gang, uden at I også træffer et valg om, hvad I så IKKE skal”.

Danmarks femdobbelte OL-medaljevinder i roning, Eskild Ebbesen

Godt med åndsvage og udfordrende spørgsmål

I Herfølge Boldklub, der udover DGI også er medlem hos Dansk Boldspil Union, var de meget bevidste om, at de havde brug for noget andet end fodboldviden.

”Vi havde brug for ikke at være fodboldspecifikke og for at få stillet spørgsmål, som ikke ville være stillet, hvis vi havde fået konsulenter ud, som selv ved meget om fodbold”, fortæller formand i Herfølge Boldklub, Søren Østergaard og uddyber:

”Det er nødvendigt at have nogen udefra, som kan stille nogle åndsvage spørgsmål, som kan udfordre os på vores normale tankegang og bringe viden og inspiration ind fra andre foreninger, der står med de samme problemstillinger. Og det har DGI været rigtig dygtige til. Vi har fået rigtig meget ud af vores udviklingsforløb”.

”Konsulenternes tilstedeværelse har samtidig sørget for, at vi er blevet stillet til regnskab for det, vi har aftalt, og på den måde er vi nu kommet i mål med rigtig mange af vores ideer”.

Læs mere her om udviklingsforløbet i Herfølge – bl.a. om ”10 minutters frivillige”

”Konsulenterne fra DGI har været dygtige til at udfordre vores normale tankegang med ”åndsvage spørgsmål”.

Søren Østergaard, formand for Herfølge Boldklub